Apple woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Apple woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Apple

IAC

  • Inter-Application Communication
Systeem van Apple voor uitwisseling van gegevens tussen programma's.

IAD's

  • Internet Address Detectors
IAD's voor het MacOS 8. Internet Address Detectors maken het gebruikers van het MacOS 8 gemakkelijk om aktie te ondernemen op basis van internet adressen in documenten d.m.v. een verschijnend Contextual Menu, waarna het starten van een browser en het verbinden met de betrokken site eenvoudig is. IAD's kunnen kosteloos worden gedownload van de volgende site http://www.apple.com/macos/.

IEEE 1394

  • FireWire
Lijkt in sommige opzichten veel op USB. Er kunnen meerdere randapparaten (63 in totaal) op telefoonachtige connectoren worden aangesloten zonder dat de kast van de pc open hoeft en er lastige configuratieproblemen opduiken. De overdrachtsnelheid van de huidige FireWire-standaard (1997) ligt echter veel hoger dan bij USB: 400 Mbits per seconde. Dat is nog steeds langzamer dan PCI (dat binnenkort overdrachtsnelheden van meer dan 1 Gigabit per seconde aan kan), maar ruim voldoende om snelle randapparatuur aan te sluiten. De verwachting is echter dat latere FireWire-implementaties ook deze hogere snelheden met gemak kunnen verwerken. Een bijzondere eigenschap van FireWire is dat men gebruik maakt van isynchrone overdracht. Dat betekent in de praktijk dat de opgegeven overdrachtsnelheid van 400 Mbyte steeds gegarandeerd is. Deze eigenschap maakt FireWire bij uitstek geschikt voor allerlei real-time applicaties zoals video, waarbij beeld en geluid perfect gesynchroniseerd dienen te worden.

iMac

De kleine futuristische computer van Apple Macintosh, die speciaal is ontworpen om lekker snel mee te internetten. Met modem, geluidskaart en cd-rom-speler aan boord, zonder diskettedrive.

Inkwell

Functie binnen Mac OS X van Apple. Met Inkwell kun je schrijven op elke gewenste plek op het scherm met een pen (grafisch tablet). De geconverteerde tekst wordt automatisch ingevoegd op de plaats waar de cursor staat, alsof je aan het typen bent. Als je met een grafisch tablet aan het werk bent, hoef je dus niet meer je pen neer te leggen en naar het toetsenbord te grijpen om een titel, onderschrift of bestandsnaam te typen. Je kunt ook speciale toetsencombinaties met je pen opschrijven. Zo kun je al schrijvend op het tablet vensters openen en sluiten en commando's naar je programma's sturen.
Instellingen binnen Inkwell.
Instellingen binnen Inkwell.
Grafisch tablet (met pen) van Wacom.
Grafisch tablet (met pen) van Wacom.

Internet

In Macintosh-terminologie verwijst dit begrip naar twee of meer fysieke netwerken die door routers met elkaar zijn verbonden en die de indeling van de fysieke netwerken op het internet bijhouden. Gegevens die van het ene fysieke netwerk worden ontvangen, worden naar andere fysieke netwerken doorgestuurd. Netwerkgebruikers in een internet kunnen informatie en netwerkapparatuur delen. U kunt een internet met Services voor Macintosh gebruiken door twee of meer AppleTalk-netwerken te verbinden met een computer waarop Windows NT Server wordt uitgevoerd.

Internet Address Detectors

  • IAD's
Internet Address Detectors maken het gebruikers van het MacOS 8 gemakkelijk om aktie te ondernemen op basis van internet adressen in documenten. Er verschijnt een Contextual Menu, waarna het starten van een browser en het verbinden met de betrokken site eenvoudig is. IAD's kunnen kosteloos worden gedownload van de volgende site http://www.macos.apple.com/macos.

iPod

MP3-speler van Apple, wat een hype was in 2004. Een oorspronkelijke iPod bevat een harde schijf van 20 of 40 GB, waarop je respectievelijk 2500 of 5000 muziekbestanden kan zetten. Uiteraard heeft de iPod een eigenzinnig ontwerp, dat je van Apple mag verwachten. De iPod heeft een gewicht van 158 gram en de batterij heeft een gebruiksduur tot 12 uur. Behalve MP3 kan de iPod ook AAC- en Apple Lossless muziekbestanden afspelen.
De iPod van Apple.
De iPod van Apple.

iTunes

Dienst van Apple, bestaande uit een muziekwinkel op het internet en een jukebox-programma voor het beheer van het muziek. Met de iTunes Jukebox kun je jouw muziekcollectie ordenen, delen en beluisteren. Met de gratis iTunes-jukebox voor Windows of Mac stel je een eigen bibliotheek samen met nummers en albums uit de iTunes Music Store. Met iTunes kun je muziek cd's converteren, zodat je ze kunt beluisteren in iTunes of op je iPod. Muziek in iTunes wordt bewaard in het AAC-formaat. AAC-codering (Advanced Audio Coding) is een belangrijk onderdeel van de MPEG-4-specificatie en is bij uitstek geschikt voor het internet. AAC-codering biedt een veel efficiëntere compressie dan oudere structuren zoals MP3, terwijl de kwaliteit niet onderdoet voor die van niet-gecomprimeerde cd-audio.
iTunes jukebox.
iTunes jukebox.
Met iTunes kun je muziek op de iPod laden.
Met iTunes kun je muziek op de iPod laden.

IWM

  • Integrated Woz Machine
Schakeling van Apple voor aansturing floppydisk.