Apple woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Apple woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Apple

ACL

 • Appletalk Class Library
Een verzameling van objecten voor bijvoorbeeld het initialiseren van AppleTalk etc.

ADB

 • Apple Desktop Bus
 • ADB Mini Din-4
Seriële verbinding van Apple voor de muis en het toetsenbord.
ADB aansluiting.
ADB aansluiting.
Pinaansluitingen van ADB.
Pinaansluitingen van ADB.

ADD

 • Apple Data Detectors
Techniek van Apple voor het koppelen van bestanden aan toepassingen.
De Apple Data detectors zijn te vinden in de Control Panels.
De Apple Data detectors zijn te vinden in de Control Panels.

AIFF

 • Audio Interchange File Format
Opslagformaat van Apple voor audio (geluidsbestand). Aiff is het formaat dat Apple als standaard gebruikt voor niet gecomprimeerd geluid. Aiff ondersteunt net als het bekende wav-formaat een aantal bitrates, samplerates en audiochannels. Aiff wordt gebruikt in heel wat professionele software en de meeste programma's ondersteunen het formaat.

Allegro

 • Mac-OS 8.5
Codenaam voor een Mac-OS van Apple met versienummer Mac OS 8.5. Dit product is gereleased op 17 oktober 1998. Het aanbevolen minimaal werkgeheugen voor de PowerPC is 32 MB. De volledige installatie neemt tussen de 85 en de 256 MB harde schijf ruimte in. De Mac OS 8.5 kan alleen geïnstalleerd worden op Power Macintoshes en op PowerPC-gebasseerde Macintosh klonen.
Verpakking van de Maco-OS 8.5 van Apple.
Verpakking van de Maco-OS 8.5 van Apple.

Apple

 • Apple Computer
Computer. Apple is in 1976 opgericht door Steve Jobs en Stephen Wozniak in de garage van Jobs zijn ouders. Een Apple computer wordt standaard geïnstalleerd met MAC OS (door een trukje geleverd door Apple zelf) is het ook mogelijk om naast MAC OS Windows te installeren). Apple computers zijn vaak design computers, tegen een iets hoger prijskaartje dan andere personal computers, maar dan zijn de computers wel compleet en de software is uiteraard goed afgestemd (minder kans op problemen). Vooral de grafische industrie maken vanoudsher vaak gebruik van Apple computers. Apple-gebruikers zijn vaak trotse gebruikers (fanatiek Apple-gebruikers).
Logo van Apple.
Logo van Apple.
Jobs en Wozniak op de foto met een Apple computer.
Jobs en Wozniak op de foto met een Apple computer.

Apple Icon Garden

Op een grasveld voor het hoofdwartier van Apple, op 1 Infinite Loop in Cupertino (Californië), stonden tot eind 1998 een aantal uitvergrotingen van pictogrammen die de meeste Mac-gebruikers bekend voor zullen komen. Nu is het weer een gewoon grasveld.
Een grasveld vol icons.
Een grasveld vol icons.
Het handsymbool in de Apple Icon Garden.
Het handsymbool in de Apple Icon Garden.

Apple Inc.

Amerikaans bedrijf dat bekend is om de Macintosh computers, iPhone (mobiel communicatieapparaat), iPod (muziekspeler) en iTunes (on-line muziekwinkel). Het bedrijf ontwikkelt ook software voor het besturingssysteem Mac OS (welke natuurlijk op een Apple computer is geïnstalleerd), maar ook voor Windows. Eén van de ontwikkelingen van Apple, de grafische gebruikersinterface, is overgenomen door Microsoft. Apple Inc. Is opgericht door Steve Jobs (Apple's gezicht naar de buitenwereld), Ronald Wayne en Steve Wozniak op 1 april 1976. Het bedrijf is gevestigd in Californië (Cupertino).
Steve Jobs, CEO van Apple.
Steve Jobs, CEO van Apple.
Mac Pro computer.
Mac Pro computer.

Apple Lossless

 • Ale
Bestandsformaat voor muziekbestanden. Apple heeft naast aiff - dat muziekbestanden niet comprimeerd - ook een eigen lossless formaat dat wel gecomprimeerd wordt. Apple Lossless behoudt alle data - en dus ook de kwaliteit van de muziek - maar slaagt er toch in om de bestandsomvang met de helft terug te brengen. Belangrijk minpunt is wel dat het formaat niet breed wordt ondersteund. Apple Lossless wordt voornamelijk ondersteund door iTunes en Quicktime (Mac en PC).

Apple Macintosh

 • Mac
Computertype dat gemaakt wordt door Apple met een andere archtectuur dan de Personal Computer (PC), oorspronkelijk ontwikkeld door IBM. Op een Apple wordt gebruik gemaakt van een MAC OS. Vooral in de grafische wereld maakt men veel gebruik van Apple computers. Apple Macintosh computers zijn qua design vaak mooier dan de andere computers.
De zeer herkenbare Apple Macintosh Plus computer.
De zeer herkenbare Apple Macintosh Plus computer.
De Apple G5 is qua design een hoogstandje.
De Apple G5 is qua design een hoogstandje.

Apple World

Online informatiedienst van Apple.

AppleBus

Netwerksysteem van Apple; voorloper van AppleTalk.

AppleScript

AppleScript bevat uiterst flexibele Mac OS X-scriptingfunctionaliteit en is bovendien geïntegreerd met UNIX-shelltools. Je kunt met AppleScript een groot aantal verschillende taken automatiseren, zoals batchverwerking, bestandsconversie en -manipulatie, uitvoering van taken op vaste tijden en de overdracht van informatie tussen databases en andere applicaties. Je kunt zelfs complete, volledig geautomatiseerde workflows creëren door de computer via het koppelen van acties van verschillende programma's een serie gerelateerde taken automatisch te laten uitvoeren.

AppleShare

Het netwerkbesturingssysteem van Apple, dat in file sharing voorziet. De software aan de client-zijde bevat een kopie van het besturingssysteem van Apple. Er is ook een AppleShare printserver; dit is een printspooler op de server.
Een AppleShare bestand dat wordt opgeslagen in het systeemmap.
Een AppleShare bestand dat wordt opgeslagen in het systeemmap.
Een AppleShare aanmaken.
Een AppleShare aanmaken.

AppleShare print-server

Dit is een printspooler op de server, die draait onder het netwerkbesturingssysteeem van Apple, AppleShare.

AppleTalk

De netwerkarchitectuur van Apple, waarin software van het besturingssysteem van Apple is opgenomen. Het is een verzameling protocollen volgens het OSI-model. Dit betekent dat elke Macintosh netwerkcapaciteiten heeft. De protocollen van AppleTalk ondersteunen LocalTalk, Ethernet (EtherTalk) en Token Ring (TokenTalk).

AppleTalk Filing Protocol

 • AFP
AFP beschrijft hoe bestanden op het netwerk opgeslagen en benaderd worden. Het is verantwoordelijk voor de hiërarchische bestandsstructuur van volumes, mappen (directories) en bestanden. AFP voorziet ook in het delen van bestanden tussen Macintoshes en MS-DOS computers. Het biedt een interface tussen AppleTalk en andere netwerkbesturingssystemen. Dit betekent dat Macintoshes in elk netwerk kunnen worden opgenomen dat AFP herkent.

AppleWorks

AppleWorks is het populairste programma voor het Macintosh OS X. Het combineert zes kernactiviteiten in één programma:
 • tekstverwerking
 • paginalay-out
 • tekenen
 • spreadsheets
 • databases
 • presentaties
Dankzij de integratie met de digitale QuickTime-technologie van Apple kun je in AppleWorks 6 moeiteloos tekst, spreadsheets, digitale foto's, afbeeldingen, geluiden en films toevoegen aan een document. AppleWorks komt voort uit het product ClarisWorks van Claris Corporation (dit bedrijf is opgeheven).
Het product AppleWorks 6.
Het product AppleWorks 6.
Met AppleWorks kun je op een eenvoudige manier een feestje plannen en organiseren.
Met AppleWorks kun je op een eenvoudige manier een feestje plannen en organiseren.

APTC

 • Apple Publishing Technology Centre
Dit is een centrum dat training geeft in digitale pre-press. U kunt er onder andere terecht voor fotografie, webpublishing, grafisch design en real-time interactive modelling.

Aqua

De gebruikersinterface van Apple OS X. Aqua is niet alleen makkelijk in het gebruik, maar vooral ook elegant met half-doorschijnende menu's en vensters, prachtige animaties voor onder andere buttons en allerlei 3D-effecten.
Apple OS X desktop.
Apple OS X desktop.

ARA

 • AppleTalk Remote Access
Inbellen op een AppleTalk netwerk.

ASC

 • Apple Sound Chip
Schakeling van Apple voor stereo audio in Macintosh II computers.
Logo van Apple.
Logo van Apple.

Automator

Functie van Apple dat verwerkt is in Mac OS X (Tiger). Met behulp van takenreeksen in Automator kun je alle tijdrovende handmatige en steeds terugkerende taken snel, efficiënt en moeiteloos uitvoeren. Je kunt heel eenvoudig aangepaste takenreeksen maken door onderdelen te verslepen en met de muis te klikken. Verder kun je taken één keer of meerdere keren met behulp van de takenreeksen uitvoeren en je takenreeksen zelfs met anderen delen.
Met Automator kun je bijvoorbeeld een groot aantal foto's retoucheren.
Met Automator kun je bijvoorbeeld een groot aantal foto's retoucheren.